De ce cresc preţurile?

De ce cresc preţurile

Ciudată e faza asta cu prețurile care cresc aiurea. Sunt mai multe situații.
Prima e aia în care își amintesc ei de ceva… Ați observat? Când scade prețul la petrol, te duci la pompă și vezi că benzina e la fel. E, și apare unul care explică: știți că accizele anul trecut au crescut cu X și s-au indexat cu Y și de-aia acuma nu putem să scădem…

Ajungi de tot tu te simți nasol că ai întrebat.
Rămâi cu un gust amar, îți vine să-i strângi mâna, să-i spui că ai fost un idiot când ți-ai imaginat scăderea prețului la benzină și că n-o să mai ceri asta niciodată.
Ți se pare un sfânt care s-a sacrificat pentru tine.

Bă, cum s-a luptat ăsta cu taxele, cu accizele, cu impozitele în toți acești ani și eu mă bucuram de benzina lui, neștiind toate sacrificiile pe care le face el.

A doua fază haioasă când se scumpește ceva mi se pare aia prin care prețurile sunt foarte sensibile și se afectează unele pe altele. Dacă se scumpește acum gramul de rahat vărsat, ei bine, mâine vezi anunțuri cu scumpiri la electrocasnice, la carnea de rață și la nave spațiale.
Și apar specialiști care-ți povestesc cum se face o distribuire pe orizontală, o reacție în lanț, cum se transmite în toată economia șocul produs la gramul de rahat… Bă, ești nebun?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s